Placido Domingo i Kulturradion

P1 torsdag 29 maj kl 17.00, repris P2 31/5 kl 11.00 och 9/6 kl 08.05

Från en 72-årig törnrosasömn har operan i Madrid, Teatro Real, vaknat upp och är nu en av världens modernaste. Kerstin Berggren har besökt ett återuppståndet operahus som sjuder av aktivitet. Madrids store son Placido Domingo är på plats och då är operaintresset i Madrid extra stort. Horder av journalister jagar honom men Kerstin Berggren lyckades ändå få en exklusiv intervju med världsstjärnan, som mitt under en repetition berättar om Teatro Real och om sin roll i Wagners Valkyrian.

I går hade också Teatro Real uppmärksammad världspremiär på den hundra år gamla operan ”Merlin” av spanjoren Isaac Albéniz, och i programmet får lyssnarna också möta dirigenten José de Eusebio som är den som lyckats återskapa detta mäktiga verk som nu kan inta sin rättmätiga plats i operahistorien.

Den tyska operastjärnan Waltraud Meier medverkar också och Teatro Reals konstnärlige chef Emilio Sagi, som berättar om husets satsning på opera för hela familjen.

Följ med på en spännande vandring i ett operahus med 14 våningar ovan jord och åtta våningar under markytan.

Programmet kommer också i en längre version som Operadags nu på lördag. Då kan man även höra längre utdrag ur Cd-inspelningen med operan ”Merlin”, där Placido Domingo sjunger rollen som Kung Arthur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".