1 av 3
Människoliknande figur Foto: Håkan Berg
2 av 3
Cao Fei, RMB CITY: A Second Life City Planning, 2007.
3 av 3
Stor-Stina framför Stockholms Stadshus

Snittet - Nutida konst från Kina i Stockholm och tvåtusenåriga textilier från Peru i Göteborg

P1 onsdag 15 oktober kl 14.03 och 16/10 kl 18.15

De extremt välbevarade textilierna från peruanska Paracas ligger för det mesta i magasin, men nu visas dom på nytt på  i Göteborg.  De vackert vävda och broderade tygerna användes som svepningar kring döda kroppar i Paracasöknen för 2000 år sedan, och ett enda gravbylte kan innehålla flera hundra olika textilier. 

I början på 1900-talet upptäcktes de dödas skatter av gravplundrare, och det finns paracastextilier på flera ställen i världen. Till Göteborg kom tygerna i diplomatväska på 30-talet, och Världskulturmuseet kallar nu sin utställning En stulen värld.  Mia Gerdin har träffat Christian Penalda, Anna Javér Christansen och museichefen Margareta Alin Hegelund för att prata om de unika textilierna, men också om museernas ansvar idag vad gäller föremålens ursprung och resväg.

I Snittets andra del intervjuar Karsten Thurfjell de kinesiska konstnärerna Hu Xiaoyuan, Xu Tan och Zheng Guogu på utställningen ”Spirande vita nätter” med kinesisk samtidskonst på i Stockholm.

Dessutom ”Klassikern”: Cecilia Blomberg beskriver Stockholms Stadshus som turistattraktion. Guide på visningarna är Sonja Sidorov Lappington som visar byggnaden för ryska museiintendenter, engelskspråkiga turister och Stor-Stina dvs konstnären s alterego.


 


 


 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista