Muddy Waters Foto Maja Suslin / SCANPIX

USA på hjärnan - Den amerikanska vägen

P1 torsdag 30 oktober kl 14.03 och 18.15

Highway 61 är legendarisk, besjungen av alla från 20-talets akustiska bluesmästare till Bob Dylan och B.B. King. Ändå är det ingen vacker väg och här finns inga spektakulära turistmål. Highway 61 skär genom mil efter mil av bomullsodlingar, här och var avbrutna av slitna besinstationer, små kyrkor och barer med grillad kyckling. Här bor människor i enkla hus av plywood men också i palatsliknande villor som överträffar Graceland.

Higway 61 är den väg de svarta musikerna tog när de lämnade bomullsplantagerna för att söka lyckan norrut, i musikstaden Memphis eller industristaden Chicago. I andra riktningen reste medborgarrättsaktivister, bluesforskare och sociologer.

Till det yttre har inte mycket förändrats. Men överallt hörs historien i bluesen.

Mikael Timm har genomkorsat Mississippi-deltat från Memphis till Vicksburg och berättar om ett Amerika som minns sitt förflutna medan det försöker leva i nuet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".