Marjaneh Bakhtiari foto:Louise Epstein

Biblioteket med Klassikerrummet

P1 måndag 3 november kl 14.03 och 4/11 kl 18.15

Marjaneh Bakhtiari gjorde succé med sin debut ”Kalla det vad fan du vill” och nu är hon tillbaka med en rolig och sorglig skildring av dagens Sverige. Romanen heter ”Kan du säga Schibbolet?”. Vi har träffat henne och pratat om klass, nationalitet och varför det inte bara handlar om vilja för att trivas i ett nytt land. Själv tycker hon att hon utvecklats sen sist.

Kerstin M Lundberg har varit i Paris och besökt Anne Wiazemsky, filmskådespelerskan som blev författare och som nu är aktuell på svenska med ”Debutant”, en självbiografisk roman om den första filminspelningen vid 17-års ålder och om den komplicerade relationen till filmens regissör Robert Bresson.

Klassikerrummet ägnas den amerikanska 60-talsromanen To Kill a Mockingbird (på svenska heter den Dödssynden). Harper Lees första och enda bok är en barndomsskildring från en småstad i Alabama. Den sömniga idyllen slås sönder då en svart man oskyldigt anklagas för våldtäkt på en vit kvinna. Boken anses förebåda den svarta medborgarrättsrörelsens framväxt och är fortfarande obligatorisk läsning på många skolor i USA. Maarja Talgre med gästerna Maria Edström och Steve Sem-Sandberg diskuterar.

Programledare: Louise Epstein och Anna Tullberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista