Kulturradion: Sommarutflykt till Forsviks Bruk

P1 torsdag 12 juni kl 14.15, repris 9/6 kl 18.25

Kulturradion gör en sommarutflykt till Forsviks Bruk, norr om Karlsborg vid Vättern.Beläget alldeles vid Göta kanal. Där strövar vi i kulturhistoria och industrihistoria. Idag en idyll, i gångna tider en bister verklighet för bruksarbetarna. Vi kollar utställningen om Arn - Jan Guillou låter sin hjälte vara brukets grundläggare. Annars var den första kända ägaren Vadstena kloster på andra sidan Vättern; där knyts brukets historia ihop med det aktuella Birgittajubileet.

År 1977 lades Forsviks Bruk ner och sov en törnrosasömn till mitten av 80-talet då man kom underfund med att här fannas en industrihistorisk pärla.Idag spelas det sommarteater i det gamla gjuteriet : Lars Mullback sätter upp berättelsen om John Ericson med Kristian Lima de Faria i titelrollen och Jesper Odelberg som Baltzar von Platen. På varvet bygger man en replik av hjulångaren Erik Nordevall som vilar på Vätterns botten. Levande kulturhistoria från industrialismens barndom..
Redaktör är Bo Nordström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".