Mårbacka foto: Louise Epstein

Selma Lagerlöf

P1 onsdag 24 december kl 14.03 och 25/12 kl 18:15

Selma Lagerlöf är till skillnad från många andra författare som föddes för 150 år sen fortfarande läst och älskad. Vad är hemligheten bakom att hon fortfarande fängslar sina läsare? Och varför var hon så intresserad av att skildra sambandet mellan kärlek och galenskap i sina romaner?

Vi har undersökt vem Selma Lagerlöf var bortom hennes ikonstatus. Några spår fann vi på Mårbacka som idag är museum, fast flest ledtrådar har vi hittat i hennes böcker. Hon var inte en sagotant utan en medveten författare som ville skildra en ny och bättre människa. Vi letar efter Faust i hennes Biblioteket på Mårbacka, lägger märke till storleken på hennes skor och tar reda på vad Gösta Berling egentligen handlar om.

I programmet medverkar några av hennes läsare; Lisbeth Stenberg litteraturvetare, Rickard Jäverling musiker, Marcus Ivarsson serietecknare och Sofia Wijkmark doktorand i litteraturvetenskap.

Ett program av Louise Epstein och Anna Tullberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".