Henric Holmberg Foto: Micke Grönberg

Kulturnytt special - Henric Holmberg - ingen riktig skådis

P1 torsdag 25 december kl 09.03 och 1/1 kl 18.00

”Folk kommer ihåg en av så skilda orsaker: någon associerar till gubben Pettson och katten Findus, en annan till trummisen i Sven Klangs kvintett, en tredje till Adolf Hitler”.

Det säger Henric Holmberg, skådespelaren och regissören som började sin karriär i musikteatergruppen Oktober på 70-talet, som bl a gjorde filmen Sven Klangs Kvintett, och som många år senare spelade Hitler i pjäsen om Albert Speer.

Henric Holmberg är dubbelt aktuell just nu, dels spelar han i Eva Ströms pjäs Söndag med Public Service som går på Studion i Göteborg, dels ska han regissera Samuel Becketts I väntan på Godot som har premiär på Göteborgs Stadsteater i vår. I den föreställningen möts veteranerna Sven Wollter och Iwar Wiklander för första gången någonsin på en scen.

Mia Gerdin har träffat Henric Holmberg för att prata om förställningskonst, ångest (eller frånvaron av den!) och ordens betydelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".