Gainsbourgh Foto: SVT arkiv

K1 - Serge Gainsbourg rimmar vidare

P1 torsdag 22 januari kl 14.20 samt 26/1 kl 18.30

Karsten Thurfjell besöker utställningen om den franske kompositören och provokatören som visas på Cité de la Musique i Paris.

Serge Gainsbourgs skandalomsusade 60-talshit ”Je t’aime, moi non plus” gjorde honom internationellt ryktbar som provokatör, snuskhummer och fyllbult, ett rykte som han inte direkt bekämpade, och som alltmer cementerades under hans hårda liv och stigande förfall.

Ändå var han ständigt i arbete och uppvisade vid sin tidiga död 1991, 63 år gammal, att han med en frenetisk produktion bidragit till en god del av 1900-talets kultur, med några tusen låtar till en lång rad artister, en drös med filmer, bilder, texter, tv-program - romanser och skandaler.

Nu när skalden skulle fyllt 80 visas en stor utställning om honom på musikmuseet Cité de la Musique i Paris, där man koncentrerar sig på vad han faktiskt åstadkom, inte minst hur hans intrikata texter och slagkraftiga musik lever vidare, både som en länk mellan popkultur och klassiskt - och mellan fransk och angloamerikansk musikkultur.

I programmet ingår också en intervju som Annika Samuelsson gjorde med Gainsbourg i dennes hem 1988.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".