Snittet - Att utreda eller räta ut kulturen, det är frågan

P1 onsdag 4 februari 2009 kl 14:03 och 5/2 kl 18.15

Nästa torsdag presenterar Kulturutredningen, ledd av förläggaren Eva Swartz sina förslag till förändring av kulturlivet. Det har varit en ovanligt händelserik utredningsperiod med många kontroverser, inte sällan kring huvudsekreteraren Keith Wikander som fick byta funktion och ett veritabelt strömhopp av medarbetare som lämnat arbetet i frustration.

Ett stort antal av de kommande förslagen gäller omorganisation av kulturens institutioner, och så många har läckt ut i förväg att de tycks ha släppts med flit. Dessutom bildade kulturarbetarna en egen skuggutredning, vars arbete fått mycket uppmärksamhet, så mycket att den konsulterats av sin officiella motsvarighet.

Karsten Thurfjell har talat med några personer som berörs på olika sätt av Kulturutredningens förslag: riksarkivarien Tomas Lidman, teaterchefen och skuggutredaren Stina Oscarson och Lars-Göran Karlsson från Nätverket Plural, som forskat kring de tidigare kulturutredningarna.

I Snittet dessutom ett samtal med konstnären Björn Wessman och fotografen Claes Grundsten om utställningen ”Jordens hud” på Konstnärshuset  i Stockholm.

I Klassikern tittar vi närmare på tre av Astrid Lindgrens flickböcker från femtiotalet - serien om Kati. Böcker som kanske inte har officiell klassikerstatus men definitivt inofficiell. Nina Asarnoj och Eva Beckman har vandrat i Katis och Astrid Lindgrens spår längs Kaptensgatan i Stockholm där böckerna om den unga kontorsflickan Kati utspelar sig.