1 av 2
Yukiko Duke foto:Louise Epstein
2 av 2
Ann-Marie Ljungberg foto: Louise Epstein

Biblioteket med Klassikerrummet: Krig, attentat och Decamerone

P1 måndag 9 februari kl 14.03 samt 10/2 kl 18.15

Historien är full av misstag som meningslösa attentat och illa skötta krig. Varför är det svårt att handla rätt både taktiskt och moraliskt när vi befinner oss mitt i ett komplicerat historiskt skeende?

Biblioteket diskuterar frågan utifrån två nya böcker om andra världskriget, ”Breven från Ivo Jima” av Yukiko Duke och ”Mörker stanna hos mig” av Ann-Marie Ljungberg. Yukiko Duke bok handlar om kriget sett ur Japans perspektiv och Ann-Marie Ljungbergs roman om attentatet mot Norrskensflamman i Luleå 1940.

Klassikerrummet diskuterar Boccacios ”Decamerone”. De livsbejakande, äventyrliga och ofta våldsamma historierna i boken skrevs ner på italienska i en tid då latinet var lärdomens språk. Författarens syfte var att underhålla damer av god familj, men succén sprängde både köns- och bördsgränserna. Mattias Berg, Maarja Talgre och Claire Wikholm har läst en prisbelönt svensk nyöversättning av boken.

Programledare: Louise Epstein

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista