Katarina Hahr testar den offentliga miljön i Barcelona.

Snittet - Design för alla

P1 onsdag 11 februari kl 14.03

Barcelona är den storstad i Europa som kommit längst med att bygga om gatumiljö, tunnelbanesystem och offentliga byggnader så att alla kan ta sig fram på egen hand. Oavsett om man går, åker rullstol eller har nedsatt synförmåga. 

Varenda trottoarkant är avfasad vid ett övergångsställe. Trottoaren byter struktur så att synskadade lättare kan orientera sig. Tunnelbanan har byggts om så att det alla kan använda den och så att det är omöjligt att av misstag falla ner på rälsen. Museerna, även de kulturminnesmärkta, är möjliga att besöka även för dem som är beroende av rullstol. 

Design för alla, kallas det för. Och ansvarig bakom är Francesc Aragall. Han var från början koreograf och ergonom och var tdidigt engagerad i att skapa ett demokratiskt offentligt rum där alla kan ta sig fram på lika villkor. 

Cecilia Blomberg och Katarina Hahr har träffat honom och testat den offentliga miljön i Barcelona. Dessutom görs nedslag här i Sverige. Hur tänker man kring de här frågorna på Arkitekthögskolan i Stockholm när nya arkitekter formas in i arbetet. Och hur tänker arkitekter när de ritar nya offentliga byggnader. Är så kallad handikappanpassning ett nödvändigt ont i byggnormen eller ser också svenska arkitekter en kreativ utmaning i att tänka nytt kring tillgänglighet för alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista