Foto: Petra Hallberg
Teater

K1 - Varför blev det så bra!? - om Alexander Mörk-Eidems hyllade uppsättning av "Tre systrar"

P1 torsdag 12 februari kl. 14.03 samt 16/2 kl. 18.15

En teaterhändelse! Så kan man kort beskriva Alexander Mörk-Eidems uppsättning av Anton Tjechovs klassiker ”Tre systrar”. Kritiken har hyllat den och publiken älskar den - så mycket att den nu har flyttat från Klarascenen till stora scenen på Stockholms Stadsteater.

Istället för i Ryssland vid förra sekelskiftet så bor systrarna hos Mörk-Eidem i svenska Norrland på 1970-talet. På scenen en gillestuga av snyggare sort och tre synnerligen vackra och levande systrar, som älskar, drömmer och svär. Kring dem en spretig, men lika levandegjord samling av alla möjliga rollfigurer. Publiken både skrattar och gråter.

Några häpnar och någon blir - förstås - riktigt arg.

Men hur blev det så bra? K1 har pratat med regissören Alexander Mörk-Eidem själv, med scenografen Erlend Birkeland och med skådespelarna Andreas Kundler samt Ann-Sofie Rase, Helena af Sandeberg och Josefin Ljungman, som spelar systrarna. Det visar sig att de inte alls är vördnadsfulla inför dramatikens mästare Tjechov, men däremot har lärt sig ett och annat av honom längs vägen...

Ett program av Anneli Dufva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".