Mickey Rourke som sliten Hulk Hogan-kopia i Darren Aronofskys hyllade "The Wrestler".

Kino - Svensk invasion i Berlin

P1 fredag 13 februari kl 18.15 och 15/2 kl 16.03

Svensk film seglar i medvind, just nu är det till exempel rekordmånga svenskar på plats på den internationella filmfestivalen i Berlin. Tio svenska filmer visas och Kino är förstås på plats för att följa det svenska undret på nära håll.

Bland annat träffar vi Fredrik Wenzel och Henrik Hellström som gjort den experimentella ”Man tänker sitt”. Och så trängs vi med tyska skolbarn på premiärvisningen av ”Flickan” av Fredrik Edfeldt och Karin Arrhenius.

Just ”Flickan” är en film producerad av det mångysslande företaget Acne. Hur går det till när ett och samma företag producerar jeans, tv-serier, teater och film? Kino har besökt Sveriges bredaste popkulturleverantör för att ta reda på receptet bakom framgångssagan.

Många pratar om skådespelaren Mickey Rourkes strålande comeback i filmen ”The Wrestler” just nu. Kino passar på att uppmärksamma filmens egentliga huvudperson – wrestlinggenren. Ett fenomen som är värt en återupprättelse, tycker Kinos Clara Törnvall, som berättar om sina tonår med nattvak tillsammans med den amerikanska fribrottareliten.

Programledare: Roger Wilson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".