Slank

Kino - Nördarnas hämnd - är framtidens tv

P1 fredag 20 februari kl 18.15 samt 22/2 kl 16.03 

Framtidens tv görs just nu - i Stockholm. Tv-serier som är mer än bara tv-serier, utan kompletteras med innehåll på Internet och i verkliga livet.

Efter att ha belönats med en Emmy för sitt arbete på nätet med dramaserien ”Sanningen om Marika”, är det svenska företaget The Company P numera heta även internationellt. Just nu arbetar man med den interaktiva delen av den nya tokhypade amerikanska serien ”Dollhouse”, skapad av Josh Whedon - mannen bakom bland annat kultserien ”Buffy the vampire slayer”. Parallellt med tv-serien pågår ett mysterium på nätet där tv-tittarna är med och påverkar innehållet. Vi har hängt bland rollspelsnördarna som skapar det somk kan bli framtidens tv.

Om filmen som opinionsbildare och ögonöppnare i Kamerun berättar filmaren Osvalde Hallade Lewat, som förra veckan besökte Sverige med filmen Black business. Hon skippade jobbet som skrivande journalist för att istället börja göra filmer som på bild fångar orättvisor, mörker och maktmissbruk I Kamerun. En annan typ av politisk kamp utkämpas av det indonesiska hårdrocksbandet Slank. Pudelfrissorna , tatueringarna och andra klassiska rockattribut används för att upplysa om förtryck och mana till uppror. Efter höstens USA-lansering har deras budskap nu också blivit till film. Den kanske konstigaste film Kino-redaktionen någonsin sett.

Dessutom utforskar vi kärlek som till och med övervinner döden i veckans klassiker. ”Peter Ibbetson” med Gary Cooper från 1935.

Programledare: Roger Wilson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".