Ekomnomiräddare, Noomi Rapace som Lisbeth Salander
Film

Kino - Salander säljer bättre än Saab

P1 fredag 27 februari kl 18.15 samt 29/2 kl 16.03

Är den svenska deckarindustrin hoppet för Sveriges vacklande bytesbalans? Premiäraktuella Män som hatar kvinnor är i alla fall redan en internationell kassako för den svenska filmindustrin. Kino har kollat in bolaget Yellow Bird, som med sina Wallander- och Irene Huss-filmer förfinat löpande bands-konceptet av svenska deckare. Kino berättar historien om hur svenska mord blev en internationell framgångssaga.

Kino har också besökt världens första filmfestival om åldrande. “Om tiden när vår erfarenhet och visdom slutligen är litka stor som passionen för livet”, som arrangörerna uttrycker sig. På anrika Castro Theatre i San Francisco visades rynkor, rullatorer och livsglädje på vita duken. Är pensionärerna en förtryckt minoritet på vita duken? 

Dessutom i Kino: den roligaste australiska serien någonsin, näranalys av kungahusets YouTube-debut och hur Weezers sångare Rivers Cuomo använder nätet för att skriva låtar tillsammans med sina fans.

Programledare: Roger Wilson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".