Charles Darwin porträtt av George Richmond

Biblioteket med Giftskåpet

P1 måndag 2 mars kl 14.03 samt 3/3 kl 18.15

Det är Darwinjubileum i år, alla talar om mannen som ändrade synen på människans ursprung. Biblioteket har läst vad han själv har att säga om sitt liv och sitt arbete i självbiografin som nu kommit i en moderniserad svenskversion.  

Och vad händer när naturvetenskapsmannen kliver in i litteraturen, går det att göra romaner av empiriska experiment, vetenskapliga teorier och uppstoppade kvastfeningar? Biblioteket har läst två nya böcker där zoologin och antropologin leder forskaren långt bort från labbrapporten och rakt in i poesin

Giftskåpet handlar om rätten att uttrycka sig fritt. I somliga delar av världen är den rätten obefintlig men hur ser det ut i Sverige? Är det tabu att prata illa om offentliga eller på annat vis kända personer? Det var vad Lars Norén anklagades för att göra i ”En dramatikers dagbok”, men hans dagbok kan också ses som en litterär parallell till Dantes Divina Commedia.

Programledare: Jenny Teleman och Louise Epstein

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".