Nya Vågen - Mellanförskapet - frihet eller förbannelse?

P1 tisdag 17 mars kl 14.03 och 18/3 kl 18.15

”Roliga, sorgliga, upprörande och riktigt bra berättelser av och om den växande grupp som kallas blandbarn”. Så uttryckte sig Daniel Sjölin i litteraturprogrammet Babel, om berättelserna på sajten mellanförskapet.se.

Ett stort antal svenskar upplever ”mellanförskapet” - erfarenheten att betraktas som invandrare i Sverige men som svensk utomlands. Många som räknas som svenskar i vissa sammanhang känner sig främmandegjorda i andra, på grund av hudfärg eller namn; invandrare, barn till invandrare, och adopterade. Över två miljoner svenskar passar in på den beskrivningen, varav ungefär 1,2 miljoner är födda utomlands. Alla har varsin berättelse och nu har några av dem publicerats på mellanförskapet.se.

I Nya Vågen tar vi avstamp i dessa, i jakten på en ny svenskhet.

I studion: Lawen Mohtadi, chefredaktör för tidskriften Bang, och Nathan Hamelberg, initiativtagare till Mellanförskapet.

Serieromanen Watchmen anses ibland vara en av 1900-talets stora berättelser - Time Magazine listar den som en av de 100 viktigaste. Författaren Alan Moore, som ligger bakom klassiker som Swamp Thing, V for Vendetta och From Hell, försökte med Watchmen göra ett serieäventyr som aldrig skulle kunna översättas till film. Likväl har den nu premiär på svenska biografer.

I studion: Roger Wilson, programledare för filmprogrammet Kino, och Johanna Koljonen, skribent på Weird Science och kritiker.

Programledare: Kim Nordberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista