Romanfestvecka!

P1 v.33 måndag 11/8 - fredag 15/8 kl. 14. 03, repris följande dag kl. 18. 15

Missade ni den stora ”Romanfesten”? Nu har ni chans att höra den igen!

I år fyller Sveriges Radios Romanpris 10 år och årets lyssnarjury valde efter många diskussioner och samtal Torgny Lindgrens ”Pölsan” till vinnare.

Med anledning av jubileet sände Kulturredaktionen i påskas den 5 timmar långa specialsatsningen ”Romanfesten”. Där kunde man bland annat höra en lång intervju med Torgny Lindgren, diskussioner om och kring romanen med gäster som Klas Östergren, Ulrika Knutson, Dan Israel, Ulf Stark, Mehmet Uzun, Eva Gedin med flera. Dessutom bjöds reportage från Sverige och världen, romanimprovisation och framförallt – de 9 tidigare vinnarna av Sveriges Radios Romanpris (Henning Mankell, Agneta Pleijel, Magnus Dahlström, Kerstin Norborg mfl.) läste helt nyskrivna, opublicerade texter!

Nu finns chansen att höra allt detta igen!

Programledarna Maarja Talgre och Karsten Thurfjell guidar genom romanvärlden hela vecka 33.”Romanfesten” sänds nämligen i repris i Kulturradion.

P1 måndag 11/8 kl. 14.03, repris tis 12/8 kl. 18.15 Del 1: ”Vad är en roman”
Inleds med intervju med Torgny Lindgren.
Medverkande: Klas Östergren
Nyskrivet: Elisabet Rynell

I denna timme intervjuas vinnaren av Sveriges Radios Romanpris 2002: Torgny Lindgren och så diskuteras romanen som genre. Hur känner man egentligen igen en roman? och kan man växla mellan olika genrer utan att det påverkar skrivandet?

P1 tisdag 12/8 kl.14.03, repris ons 13/8 kl. 18.15
Del 2: ”Vad skrivs i Sverige idag?”
Medverkande: Eva Gedin, Immi Lundin, Mehmet Uzun
Nyskrivet: Lars Andersson och Kerstin Norborg

I denna timme diskuteras den svenska romanens ställning idag. Vad skriver den nya generationen? och vad önskar sig förlagen för manus? Dessutom diskuteras det litterära Sverige som inte syns – exilförfattarnas Sverige.

onsdag 13/8 kl. 14.03, repris tors 14/8 kl. 18.15
Del 3: ”Sverige i världen och världen i Sverige”
Medverkande: Dan Israel, Jan Söderqvist
Nyskrivet: Henning Mankell och Carola Hansson

I denna timme pratar man om de fantastiska framgångar som svenska författare har i tex Tyskland, samt om möjligheterna för den översatta romanen att nå ut i Sverige. Vad betydde tex. den latinamerikanska boomen på 70-talet? och kommer svenska böcker någonsin att slå sig in på den anglosaxiska marknaden?

P1 torsdag 14/8 kl. 14.03, repris mån 18/8 kl. 18.15
Del 4: ”Romanen förr och nu”
Medverkande: Ulrika Knutson, Johan Svedjedal
Nyskrivet: Agneta Pleijel och Magnus Dahlström

I denna timme är det dags att undersöka hur och när romanen blev roman. Hur har läsandet sett ut genom tiderna och hur mycket har läsarna påverkat marknaden? Från Madam Bovary och pigromaner till Imre Kertèz och läsecirklar.

P1 fredag 15/8 kl. 18.15, repris sön 17/8 kl. 13.05
Del 5: ”Att fånga de yngre läsarna”
Medverkande: Sara Kadefors, Ulf Stark, Henrik Stenberg
Nyskrivet: Magnus Florin och Beate Grimsrud

Slutligen når vi fram till de yngre läsarna. Måste man vara barnslig för att skriva för barn? Och hur bemöts böckerna man skriver ute på kulturredaktionerna? Måste man, som ungdomsboksförfattare, sköta marknadsföringen själv? Sören Olsson och Anders Jacobsson, författarna till bland annat böckerna om Sune och Bert, intervjuas.

Dessutom – improvisation! Konstnären, musikern och improvisatören Henrik Stenberg skapar det inledande kapitlet ur en roman – direkt ur huvudet, utan manus!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".