Galaxer i mina braxer - om Battlestar Galactica och det svenska science fiction föraktet.

P1 fredag 27 mars kl 18:15 och 29/3 kl 16.03

Mänskligheten är i kris. Hämndlystna robotar i sexiga underkläder försöker utrota själva människorasen. Det enda som återstår av mänskligheten är en liten spillra som driver runt i risiga rymdskepp på jakt efter ett nytt hem. Det är upptakten till tv-serien Battlestar Galactica, vars fans över hela världen sörjde i helgen, efter att det allra sista avsnittet sänts.

I veckans Kino dissekerar vi den mytomspunna tv-serien, och försöker också ta reda på varför den aldrig blivit stor i Sverige. Är Battlestar Galactica ett offer för det svenska science fiction-föraktet? Varför är det så svårt att upptäcka samhällskritiken när de religiösa bryderierna som paketerats i gigantiska rymdskepp och glansiga rymddräkter? Är Kenny Begins så mycket science fiction-film en svensk kan klara av?

Kino har också spårat upp den amerikanske actionregissören McG, som bestämt sig för att återuppliva en annan sf-klassiker. Han har regisserat den fjärde Terminatorfilmen, Terminator Salvation som går upp på bio i sommar.

Programledare: Roger Wilson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".