turistkyss

Turism, film och tårar - Är filmduken den nya resekatalogen?

Allt fler hämtar inspirationen till semesterresan från sin favoritfilm. ”Mamma Mia”-resorna lockar mängder av resenärer till Grekland, medan den animerade filmen ”råttatouille” används som dragplåster för att anordna gourmetresor för barn till Paris.

Många är nu intresserade av att få filmteam att ge just deras ort en turistskjuts. Så resonerade till exempel Stockholms stad när de gick in med två miljoner kronor i publiksuccén Män som hatar kvinnor. Men ger verkligen scenerna av en svettig Michael Nyqvist som springer nerför Götgatsbacken dig en oerhörd lust att turista i Stockholm? I veckans Kino reds begreppet filmturism ut. Hur funkar det? Varför? Och vilka blir konsekvenserna när man till exempel bor i en liten by som plötsligt invaderas av filmturister?

Vad är det som får oss att gråta i biomörkret när vi ser en film? Vår reporter undersöker gråtfenomnenet tillsammans med filmkritikern Fredrik Sahlin och Psykoanalytikern Anders Berge.

Och så packas kappsäcken för En vandring i solen i veckans klassiker. En svensk charterfilm från tiden då en resa till Cypern var något lite speciellt och märkvärdigt.

Programledare: Roger Wilson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".