Spontanfest i Malmö

Nya Vågen - En ny kulturform eller bara trams?

P1 tisdag 7 april kl 14.03 och 8/4 kl 18.15

Graffiti, guerillastickning och offentliga kalendrar – det har blivit allt vanligare att se våra offentliga utrymmen utsmyckas av gatukonstnärer, och i Malmö har gatukontoret till och med allt som oftast valt att se mellan fingrarna för att låta ”konsten” vara kvar på gatorna.

Samtidigt har internet erbjudit många nya möjligheten att samlas kring gemensamma intressen, utan att behöva ta del av den traditionella föreningsverksamheten. Men är allt detta en ny kulturform? 

Ja, det menar man i Malmö där en egen kulturutredning gjort ordet ”spontankultur” på modet. Och utredarna går så långt som till att dra slutsatsen att fler människor idag är aktiva som ”spontana” kulturproducenter än de som är aktiva som konsumenter. I studion: Daniel Tjäder, rapportförfattare, Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenska Dagbladet och Ola Gustafsson, som driver galleriet Elastic. 

Vi besöker också utställningen ”Stick gaffeln i ögat”, på Statens museum för konst i Köpenhamn, som ägnas den förste och kanske viktigaste skandinaviske surrealisten – Wilhelm Freddie. Om han levde skulle Freddie ha fyllt 100 år i år. Men kan konstnären som en gång i tiden ansågs så provocerande att han två gånger dömdes till fängelse, fortfarande ha något att säga oss? I studion: konstkritikerna Patrik Moreau och Carolina Söderholm

Programledare: Elin Iskra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".