Angela Carter foto: Miriam Berkley

Biblioteket - Angela Carter litterär feministisk terrorist och Alberte blir gravid

P1 måndag 20 april kl 14.03 och 21/4 kl 18.15

Surrealism. Dystopi. Gotik. Magisk realism. Ja, vad var det egentligen för berättelser hon skrev, den brittiska författaren Angela Carter.

Hon var feminsit, marxist, ateist. ”En medelålders kultiverad engelska med mild stämma som svor som en borstbindare när hon blev upprörd.”

Snart kommer hennes sista roman, Wise children, ut på svenska. Där får vi möta de gamla baletthopporna i Brixton, Dora och Nora och deras i allra högsta grad konstruerade familj, man tar vad man har. Häromåret gavs Den nya Evas passion ut, som handlar om ett USA i sönderfall, sex, sekter och sterila öknar. Angela Carters har blivit en kultförfattare och får ständigt nya läsare, men är relativt okänd i Sverige. Har tiden äntligen kommit i fatt henne undrar Katarina Wikars.

Och sedan Bokcirkelns Leif GW Persson, Agneta Klingspor och Anna Hallberg, som gosar med de grundläggande och luddiga begreppen manligt och kvinnligt när de läser ut andra boken i Cora Sandels Alberte-trilogi, Alberte och friheten.  ”Jag tror att de flesta kvinnor kan känna igen sig i Albertes ambivalens inför familjebildning och äktenskap”, säger Agneta Klingspor. ”Alberte känner tvånget, trycket från tvåsamheten samtidigt som hon längtarefter att ha någon att vara med. I hennes fall betyder kärleken att böjasig, foga sig och jag tror att kvinnor kan känna den starka motstridigheten inför ett förhållande än idag”.  Cirkelledare är Marie Lundström.

Programledare: Katarina Wikars

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".