Emma Stenström
Konst och ekonomi

Snittet - Har företagen blivit konstigare?

P1 onsdag 22 april kl 14.03 och 23/4 kl 18.15

1998 kom boken Konstföretaget – Mellan spektakelkultur och kulturspektakel av Pierre Guillet de Monthoux, professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet, den första bok som på allvar diskuterade företagsekonomins konstnärliga aspekter och konstens företagsekonomi.

Pierre Guillet de Monthoux var handledarne till Emma Stenström, forskare och lärare på Handelshögskolan, som två år senare kom med sin doktorsavhandling Konstiga företag där forskningen om spänningsfältet mellan konstnärligt skapande och företagande diskuterades lite mer handfast.

I år blev Stenströms avhandling återutgiven i en pocketutgåva, av det enkla skälet att den här processen blivit så omskriven i den offentliga debatten och ett aktivt element i dagens kulturpolitik, samt inom företagsekonomin.
I den aktuella kulturutredningen talas det en hel del om hur konsten måste sträva efter att bli mer självbärande, inte minst i interaktion med näringslivet och under det gångna årets allt hetare kulturpolitiska debatt har Stenström citerats var och varannan dag. I Snittet hör vi dessa pionjärer se tillbaka på konstföretagandets utveckling under det gångna decenniet.

Dessutom hör vi Mats Arvidsson om en klassiker: Tyska Kyrkan Sankta Gertrud i Gamla Stan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".