Snittet: Konsten är ett mysterium. Foto: Mia Gerdin
Konst

Snittet - Konsten är ett mystrium

P1 onsdag 29 april kl 14.03 30/4 kl 18.15

Eila Leiho jobbade som städerska i 20 år innan hon började uttrycka sig i konst och nu finns hon med på utställningen Annan konst som visas på Göteborgs Konstmuseum. Eila har gjort dockor i trä som är kantiga och grova med högst personliga och uttrycksfulla ansikten. ”Jag vill inte att dom ska vara perfekta”, säger hon.

Annan konst frossar i fullkomligt okända och marginaliserade konstnärskap menar konstkritikern Sinziana Ravini och undrar vad som händer om fler konstmuseer visar vår tids ”särlingskonst” – kommer den då att förlora sin sprängkraft och förvandlas till hipp ”finkonst”? 

Detta diskuteras i veckans Snittet där Mia Gerdin gjort hembesök hos Eila Leinos dockor och gått runt på utställningen med curatorerna Borghild Håkansson och Staffan Backlund samt konstkritikern Sinziana Ravini.

Vad är godkänt och innanför, vad är udda och utanför? Vad är det som avgör och vem bestämmer?  Den diskussionen kanske inte ens behövs, låt konsten vara ett ”mystrium” som en av deltagarna uttrycker det.

Redaktör: Mia Gerdin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".