Simone de Beauvoir. Foto: SVT Bild

Sommaruniversitetet - Pantertanter och krutgubbar

P1 onsdag 15 juli kl 18.15

Den tyska kärleksfilmen Sjunde himlen visar passionerad förälskelse i pensionsåldern. Elsie Johansson skriver om 72-åriga fru Parres kärlekslängtan i Sin ensamma kropp och unga stylister i New York har gjort modebloggen Advanced Style  som samlar på bilder av personliga och välklädda äldre stadsbor. Det är några aktuella exempel där det revolteras mot den gängse bilden av en bullbakande mormor eller knarrig farfar.

Hur ser vi på åldrandet 2009? Vad säger de här exemplen om våra attityder? Cecilia Blomberg läser om Simone de Beauvoirs klassiska lunta Ålderdomen och ger sig ut på spaning efter kulturella uttryck som revolterar mot schablonbilderna av hur en människa ska leva sitt liv på ålderns höst.

Medverkar gör också Yvonne Hirdman, professor i historia, Jeanette Gentele, filmkritiker Svenska Dagbladet och Ari Cohen stylist och bloggare från New York. Och så hörs Simone de Beauvoir själv när hon pratar om sin bok La viellesse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".