Snittet - Evelyn Glennie

P1 onsdag 13 maj kl 14.03 14/5 kl 18.15

I snart tjugofem år har den skotska slagverksvirtuosen Evelyn Glennie överraskat publiken med sitt spel. Som världens första soloslagverkare på heltid inom den klassiska musiken har hon ständigt överraskat sina åhörare och medmusiker. Hon har beställt mer än 160 nya verk för soloslagverk, gett ut 25 cd-skivor, hon komponerar för film och tv och hon ger ett hundratal konserter runt om i världen varje år.

Kerstin Berggren träffade Evelyn Glennie i Umeå i samband med MADE -festivalen i helgen och i Kulturradion Snittet berättar Evelyn Glennie om hur musiken för henne är ett språk och ett sätt att kommunicera med omvärlden, men att hon fått kämpa extremt hårt för att nå den här framgången.

Klassikern:

I år är det två hundra år sen Gothes roman ”Valfrändskap” publicerades för första gången. Förbjudna känslor uppstår när ett gift lätt uttråkat par som bjuder en ung ensamstående kvinnlig släkting och en arbetslös kapten till sitt slott. Boken skildrar kärlek och vänskap på ett sorgligt och lätt överspänt sätt. Dessutom blir tidens ideal tydliga när det gäller människa och natur Louise Epstein har läst och promenerat i bokens imaginära grönska för att ta reda på vad som fortfarande är modernt och vad som hör hemma i ett svunnet 1800-tal.