Biblioteket - Asli Erdogan och Klassikerrummet om "En dag i Ivan Denisovitjs liv"

P1 måndag 25 maj kl 14.03 och 26/5 kl 18.15

Den turkiska författaren Asli Erdogan debuterade i mitten på 90-talet men det är på senare år som hon fått sitt genombrott. Romanerna "Staden med den röda kappan skrev" och "Den mirakulöse mandarinen" som kom på svenska för ett tag sen har blivit mycket uppmärksammade. Hon är född 1967 i Istanbul och har varit aktiv i turkiska PEN.

Hon väcker, som kvinna och intellektuell, motstridiga känslor i sitt hemland. Anneli Dufva träffade Asli Erdogan när hon besökte Stockholm och talade med henne om barndom, skrivande, EU och kvinnans roll.

Klassikerrummet ägnas den nyligen avlidne Aleksandr Solsjenitsyns självbografiska debut "En dag i Ivan Denisovitjs liv". Boken om livet i ett sovjetiskt fångläger har blivit en milstolpe inom den ryska litteraturen och gav författaren tiotals miljoner läsare. Nu har den kommit i ny svensk pocket. Maarja Talgres gäster är den ryska sångerskan Jelena Jangfeldt och Göran Sommardal.

Programledare: Louise Epstein

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista