Nya Vågen - Humorns halveringstid

P1 tisdag 26 maj kl 14.03 och 27/5 kl 18.15

Nya Vågen har fastnat framför YouTube och tittar på gamla humorklipp. Vi frågar oss vad som fortfarande är roligt tio, tjugo eller trettio år efter tillverkningsdatum. Humorns hållbarhetstid helt enkelt. Monty Python, Glenn Killing, Agne och Svullo - håller de måttet i dag? Är Hasse & Tages nostalgifaktor högre än humorkvoten?

Är Hassans busringningar forfarande kul eller bara benknotor från 90-talet? Och hur är det med de verkliga humorklassikerna som Molière och Falstaff Fakir, får de fortfarande skratt? I studion Sofia Fredén, dramatiker, Sven Hugo Persson, dramaturg på Dramaten och Hanna Fahl, programledare för P3 Populär.

Stockholm Noir kallar Jens Lapidus sin trilogi från den undre världen. "Snabba cash" (2006) och "Aldrig fucka upp" (2008) är skrivna i klassisk romanform men nu kommer tredje delen i form av en seriebok: "Gängkrig 145" med regnvåta Stockholmsgator tecknade av Peter Bergting. Kulturredaktionens Sofia Olsson och Måns Hirschfeldt har läst om en laglös samtid långt från innerstadens stylade finrum.

Programledare: Gunnar Bolin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista