Snittet - Vad är verkligheten?

P1 onsdag 27 maj kl 14.03 och 28/5 kl 18.15

Vad har dagens iscensatta fotografi gemensamt med den dokumentära svartvita ådra som odlades på 1970 talet?

I spåren av tidskriften Lifes dokumentära krigsreportage växte det fram ett dokumentärt gatufotografi, en slags snappshotmetodik som skulle återge verkligheten. Men vad har föregångare som Strömholm, Petersen och den förra året bortgångne Rune Hassner gemensamt med dagens unga fotografer? Fotografen Anna Linderstam till exempel som förra året fick Hasselbladstiftelsens Victorstipendium, filmar och fotograferar sina ”offer” med närmast tortyrliknande metoder – efter många timmar utan sömn, just innan sammanbrottet.

Yvonne Ihmels som en gång själv ville bli fotograf har träffat yngre och äldre bildskapare för Snittet.

                   

Klassikern: Pearl Buck

1938 fick den amerikanska författaren Pearl Buck nobelpriset i litteratur. Av många anses den pristagaren väga lätt, det har sagts att valet av henne var ogenomtänkt, populistiskt och svagt. Den roman som gjorde Pearl Buck till författaren på allas läppar under 30-talet var trilogin om den kinesiske bonden Wang Lungg och hans familj, och kanske framförallt den första delen som heter "Den goda jorden". Elin Claeson berättar om Pearl Buck, om hennes förhållande till Kina och framförallt om en roman som förblivit en Klassiker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista