Biblioteket - Olof och Lena Landström ger plats för fantasin. "Rött och svart" i Klassikerrummet.

P1 måndag 1 juni kl 14.03 och 2/6 kl 18.15

Böckerna om pojken Nisse eller fåren Bu och Bä har många fans i alla åldrar. Författarna och konstnärerna Olof och Lena Landström är mästare på samspelet mellan text och bild. I deras bilderböcker lämnas precis lagom mycket utrymme åt läsarens egen fantasi för att man ska ha lust att läsa böckerna många gånger. Nu kommer ”Piggor och suggor”. Hur går det till när de gör sina böcker? Och var får de sina idéer ifrån? Biblioteket har gjort ett arbetsplatsbesök.

En annan litterär arbetsplats är tidskriften OEI, som blev Årets kulturtidskrift 2008. Vi har varit med på ett redaktionsmöte för att undersöka hur det låter när de planerar ett nytt nummer.

Klassikerrummet

Klassikerrummet ägnas en av den franska litteraturens mästerverk; ”Rött och svart” av Stendhal. Den utkom 1830 och beskriver en ung strebers uppgång och fall och hans glödande passion för kvinnor och makt. Men den handlar också om drömmarna, klasstriderna och den politiska opportunismen i restaurationens Frankrike. Författaren satsade sin samlade livserfarenhet och sitt krossade hjärta i projektet och skrev en roman som är modern än idag. Maarja Talgres gäster är Mikael Timm och författaren Anna Karin Palm.

Programledare: Anna Tullberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista