Snittet om Woodstockfestivalen, LSD och musiken 1969

P1 onsdag 16 juni kl 14.03 samt 17/6 kl 18.15

Woodstockfestivalen, Woodstock Music and Art Fair, hölls den 15-18 augusti 1969 på ägorna till en mjölkfarm nära staden Bethel i delstaten New York. Namnet kom sig av att man egentligen tänkt anordna den i staden Woodstock, men när arrangörerna inte fick tillstånd där, upplät lantbrukaren Max Yasgur mark åt festivalen.

Arrangörerna hade väntat sig en publik på upp emot 200 000 personer, men i stället kom mellan 400 000-500 000 personer - kanske ännu fler eftersom uppgifterna varierar. Ryktet spred sig blixtsnabbt och publiken strömmade till spontant utan någon som helst marknadsföring. Arrangörerna hade först tänkt ta betalning för inträde men gav snart upp den idén och lät alla komma in gratis. Vägarna runt festivalen fylldes med bilar, ungdomar och hippies som försökte ta sig till platsen. Det rådde brist på allt: toaletter, sjuktält, mat och andra faciliteter. Det var mycket trångt, och det regniga vädret gjorde marken lerig. Ändå har publiken på Woodstock beskrivits som mycket lugn och sansad, och många har sökt förklaringen i den mängd lugnande droger som cirkulerade i området.

Flera berömda uppträdanden på festivalen har etsat sig fast: Joe Cockers version av "With a little help from my friends", Janis Joplins starka sångframträdande, Jimi Hendrix tolkning av den amerikanska nationalsången, Carlos Santanas gitarrspel och Richie Havens suggestiva gitarrlåt "Freedom". Festivalen har med sitt budskap "Three days of peace and music" kommit att stå som en höjdpunkt under hippieeran i slutet av 1960-talet. Flera dokumentärfilmer har gjorts om festivalen, och vid årets Cannesfestival visades Ang Lees nya spelfilm "Taking Woodstock" om den familj som hyrde ut sitt motell till festivalledningen.

I Snittet berättar musikern och författaren Peter Bryngelsson historien om Woodstock, LSD och musiken, ackompanjerad av en stor mängd konsertupptagningar.

Dessutom Klassikern, där Mats Arvidsson och Karsten Thurfjell besöker modernismens urhem, Bauhaus i tyska Dessau.