Kulturredaktionen börjar sommaren med en stor specialsatsning om finanskrisen!

Vad händer med människors tankar och idéer i en tid när den övergripande diskussionen i världen enbart handlar om pengar? Om att ha eller inte ha dem, om att förlora dem eller åtminstone om risken att förlora dem och om behovet av dem. Men det är klart att det inte bara är reda pengar det handlar om, utan om allt pengarna representerar. Livet. Möjligheterna att leva och försörja sig, förhoppningarna och drömmarna om framtiden.

Kulturredaktionen bestämde sig för att se på konsten, kulturen och samtiden som nu lever med svångremmen åtdragen. Hur ser det ut nu? Hur har det sett ut förr? Vad betyder ekonomin för konstärerna och vad är det för tid vi drömmer oss tillbaka till när vi uppmanas att stödköpa Saab och Volvo? Är drömmen om Folkhemmet förknippad med högkonjunktur? Är shopping egentligen vägen till lycka? Hur har girighet skildrats i litteratur och film? Vad symboliserar de 10 000-tals osålda bilarna på fabriksparkeringarna? Hur gör man konst när man aldrig haft pengar och blir man egentligen en bättre författare om man inte tjänar pengar?  

I sex nygjorda program vrider vi och vänder på spåren av den ekonomiska nedgången.

The Art of Shopping

P1 måndag 22 juni kl 18.15

Katarina Wikars, Cecilia Blomberg och Lars Hermansson tar sig en titt på konsumtionssamhället.

Konstnären och penningen

P1 tisdag 23 juni kl 18.15

I kulturradions temavecka om hur konst och kultur förhåller sig till ekonomi och finanskris - är rubriken idag: Konstnären och penningen. Gunnar Bolin talar pengar och skapande med författaren Peter Kihlgård, musikern Lisa Ullén, skattejuristen Susin Lindblom och teaterchefen Sophia Artin.

Med bilen mot ruinens brant

P1 onsdag 24 juni kl 18.15

Kulturredaktionens temasatsning fortsätter. Den svenska bilindustrin går på skakiga ben och glaciärerna smälter av alla fossila bränslen. Ändå fortsätter vi att köra bil som om ingenting hänt. Varför det? Vad symboliserar bilen, och hur har ett liv i bil påverkat våra sinnen?

Girighetens (o)Gärningar  

P1 torsdag 25 juni kl. 18.15

Mikael Timm om girighet i film, litteratur och vardag. Hur har penningens makt skildrats egentligen? Vad sägs i film och litteratur om bristen på pengar och den ständiga jakten på de samma?

Folkhemsnostalgi?

P1 fredag 26 juni kl. 18.15 

Tage Danielsson, Olof Palme, Monica Zetterlund, IKEA och Drutten och Jena - all dyker de upp, i någon form i programmet Folkhemsnostalgi, som både rör sig i, och förhåller sig till, detta laddade begrepp. Dåtiden får dofta och låta, men samtiden tala om, det folkhem som ALLA har en åsikt om.

Att överleva med svångremmen ständigt åtdragen 

P1 söndag 27 juni kl. 16.03

I det avslutande programmet i Kulturredaktionens temasatsning om och kring finanskrisen möter Sigrid Flensburg ett antal kulturarbetare vars brist på pengar inte är ny. De har helt enkelt alltid levt med åtdragen svångrem - en samisk bokförläggare, en slow-art-konstnär, en skulptör som arbetar med offentlig konst och en amatörteaterregissör.