1 av 2
Kerstin Strandberg. Foto: Joakim Enerot.Scanpix
2 av 2
Mattias Berg, Maarja Talgre och Claire Wikholm

Biblioteket med Klassikerrummet

P1 måndag 31 augusti kl 14.03 och 1/9 kl 18.15

Kerstin Strandberg är en av Sveriges mest originella författare. Sedan debuten 1967 har hon gett ut en mängd böcker, alla fulla av överraskningar och skrivna på ett klart språk. Hon återanvänder ofta sina romanpersoner och låter läsarna upptäcka nya sidor hos dem i nästa bok.

Nyligen kom hennes elfte roman ”Silkespappersmönstret” som är en fristående berättelse om familjen Haverdalius i  Lund. Louise Epstein har träffat Kerstin Strandberg och pratat om självförtroende, berättande och konstruktionen av en roman.

Klassikerrummet

Klassikerrummet handlar om ”Gullivers resor” av Jonathan Swift som de flesta idag tänker på som barnbok. Boken handlar om skeppsläkaren Gulliver som lider skeppsbrott och blir fånge i Lilliputtarnas land. Men ursprungsversionen som kom 1726 var inte alls riktad till barn utan den var en besk samhällssatir för vuxna.  På 1700-talet kunde det vara farligt att kritisera samhället öppet även i västvärlden och därför valde författaren att angripa de sociala missförhållandena på Irland i allegorins form. Gäster hos Maarja Talgre är Mattias Berg och Claire Wikholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".