Per Zetterfalk

K1 - Det mörka rummet

P1 torsdag 10 september kl 14.03 och 14/9 kl 18.15

Vad innebär det att skapa konst? 

Det mörka rummet handlar om de ytterst svåråtkomliga konstnärliga vägvalen mellan intuition, avsikt, slump, tradition och de olika ramverk som institutioner av skilda slag – alltifrån teatrar till film-, TV- och radiohus – utgör.

Ernst Billgren säger i programmet: "Så mycket i valet och väljandet och hur man känner och tycker - är automatik. Så många jobbar med den biten i konsten, åsikterna, de drillar sina åsikter till de är j-ligt korrekta. Jag undrar vad som finns där bakom? Vilka andra egenskaper kan konst ha? Eller är det bara en stor isdansshow och så ska folk hålla upp siffror?"

Per Zetterfalk arbetar i spänningsfältet mellan konst, forskning och media. I fjol disputerade han som Dramatiska Institutets förste doktorand inom ett nytt fält mellan konst och vetenskap.

Eller som Suzanne Osten säger i programmet: "Finns det överhuvudtaget ett tredje område mellan konst och forskning? Det finns en ängslan, en otrolig ängslan... kanske för att det här är ett nytt område."

Syftet var att spegla vägen från ambition till verk och fånga det unika. Resultatet blev en avhandling om konstnärlig gestaltning, Inter esse, och en film om Lars Noréns skapande, Kall.

Inter esse är latin och betyder ”mellan det som är”. Att söka detta är lite som att jaga sin egen skugga. Man är i det man jagar.

Det mörka rummet är Per Zetterfalks radiodebut. Medverkar gör Ernst Billgren, Marie-Louise Ekman och Suzanne Osten.

Se vidare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".