Bilioteket - Spanskt

P1 måndag 21 september kl 14.03 och 22/9 kl 18.15

Biblioteket  tar en titt på aktuell litteratur från Spanien. Vi fångade den baskiske författaren Bernardo Atxaga på blixtvisit i Stockholm och pratade om  drömmar och minnen. Hans brett upplagda roman Dragspelarens son spänner över  trettiotalets inbördeskrig, Francofascismen  och motståndsrörelsen som  delvis urartat i  terrorism. 

Här återvänder han till  den fiktiva byn Obaba som har mycket gemensamt med hans egen hemby. Romanen är också en kärleksförklaring till  den värld som inte längre finns, och de ord som är döda. ”Jag ser på min barndoms ord och sånger som på en främmande planet,” säger han.

Spansk-katalanska Nuria Amat  bor i Barcelona.  I dagarna kommer  Det mest privata i svensk översättning av Marika  Gedin.  Det  är en skildring av en  ungkvinnas uppväxt i ett högborgerligt intellektuellt hem och hennes kamp för att hitta sitt eget språk ”I mina senaste  böcker förekommer alltid kvinnor som skriver oläsliga böcker som ingen läser,” säger hon i ett samtal i hennes bibliotek,  från början ett garage som rymmer en hel del förstaupplagor av  latinamerikanska författare.

Till skillnad från Nuria Amat understryker  succéförfattaren Carlos Ruiz Zafón  berättelsens centrala roll.  ”Det finns andra författare som mer skriver om själslivet där det egentligen inte händer något alls," säger han som fortsatt sitt romanbygge och den planerade kvartetten om  Barcelona med Ängelns lek.

Red Ulla Strängberg.