Kulturradion special - Romanens formvärld

P1 torsdag 24 september kl 14.03 och kl 22.12

I augusti drog det igång på allvar, när ett gäng unga författare presenterade sitt "Manifest för ett nytt litterärt decennium". Det är för mycket fokus på form i den unga prosan, menade de och frågade sig bland annat vart det rena berättandet tagit vägen? För att sedan dyrt och heligt lova att de själva, som författare, skulle ta det som sitt uppdrag att göra 2010-talet till ett berättandets decennium. Något som sedan under den gågna månaden resulterat både i ett motmanifest och i mer eller mindre dagliga artiklar och kommentarer på kultursidorna. (Var manifestet ett skämt? undrade någon.)

Men kanske är fröet till debatten sått redan tidigare och fått viss näring av det stort uppslagna samtal mellan författarna Daniel Sjölin och Jerker Virdborg som Dagens Nyheter publicerade i januari i år. Där ställdes Virdborg (som sedan också blev en av manifestförfattarna) och hans längtan efter ett "oförställt tilltal" emot Daniel Sjölins försvar av den formmässigt undersökande prosan.
Under rubriken "Romanens formvärld" frågar vi oss: vad är en roman idag? Vilken är dess roll och plats - nu och i framtiden? Vad är det i vår tid som gör att romanen debatteras just nu? Och kan man verkligen ställa krav på hur en roman ska vara? Medverkar i samtalet gör författarna Stewe Claeson, Kerstin Ekman, Martina Lowden och Daniel Sjölin.

Därefter kommenterar förläggarna Stephen Farran-Lee och Dorotea Bromberg författarnas syn på romanen.

Här kan du ladda ner programmen

Programledare: Anneli Dufva och Gunnar Bolin