Vinslövs tågstation Foto: Sara Lundin

Kino - Freaks från södern

P1 fredag 2 oktober kl 18.15 och 4/10 kl 16.03

I veckans Kino rör vi oss bland original och kufar i landets södra delar – både i dokumentärer och i spelfilm.

Dokumentären "Plötsligt i Vinslöv" från 1999 har blivit en oväntad kultfilm. Den har en egen fanclub på nätet, och är en av SVT:s absoluta storsäljare på dvd. Nu har regissörerna Malin Skjöld och Jenny Bergman återvänt till den lilla orten i Skåne och gjort uppföljaren "Plötsligt igen", en film som bland annat skildrar mediahypen kring Vinslöv, och hur många av dokumentärens huvudpersoner blivit lokalkändisar. För någon vecka sedan var det galapremiär i Vinslöv för uppföljaren och Kino var på plats.

I en annan del av Skåne verkar nollbudgetfilmaren Henrik Möller. I dagarna kommer hans samlings-dvd "Kaninhoran" ut, en samling filmer om Malmös solkiga baksida. Här finns psykotiska dagboksanteckningar, våldsamma animerade filmer och självironiska beskrivningar av idyllisk sunk. Följ med till Sevedsplan, Rasmusgatan och Nydala – till bra ställen att hänga på, bra folk att känna i Malmö, som en av Henriks filmer heter.

Dessutom tar vi bron över till Danmark för att se hur dansk film behandlar sina jylländska original, som i den sverigeaktuella thrillern "Fräls oss ifrån ondo" som ger uttrycket white trash ett väldigt danskt utseende.

Och hälsar på hos "Tit for Tat", Helan och Halvan sällskapet i Köpenhamn i Lars Lönroths kalssiker om "Lyckliga Schweizerostar".

Programledare: Roger Wilson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".