Smoking Bench, skulptur av Jeppe Hein

Snittet - Iwar Wiklander, Märta Måås-Fjetterström och Jeppe Hein

P1 onsdag 14 oktober kl 14.03 och 15/10 kl 18.15

Peer Gynt, Hamlet, Jeppe, Kung Lear. Under sina 50 år på scenen har Iwar Wiklander spelat alla de stora rollerna. Och sen efter pensioneringen syns han minst lika ofta, men i nya sammanhang som i Killinggängets Fyra nyanser av brunt. Dessutom har han hunnit vara både högt uppsatt facklig förtroendeman inom Teaterförbundet och teaterchef .

Nu berättar Iwar Wiklander om sitt teaterliv i en nyutkommen bok, Från buskis till Beckett, som är skriven av mångårige radiomedarbetaren Håkan SandbladMia Gerdin hann träffa Iwar Wiklander innan han åkte till Helsingfors för att hela hösten spela Kärleksbrev av A R Gurney på Lilla Teatern, där motspelaren är hans hustru, Birgitta Ulfsson.

I Snittet som också har besökt Danmark och en stor utställning i Århus med ett av dansk konsts stjärnskott. Lars Lönroth intervjuar den unge skulptören Jeppe Hein. Och så har kulturredaktionens egen mattfantast Gunnar Bolin besökt Liljevalchs Konsthallas nya stora utställning Märta flyger igen! 90 år med Märta Måås-Fjetterström. 90 år syftar på den tid som gått sedan den unga textilkonstnären Märta Måås-Fjetterström startade sitt eget företag i Båstad. En verksamhet som lever än idag och där hennes arv inspirerar nya och åter nya generationer av formgivare. Men det är också 75 år sedan Märta Måås-Fjetterström fick sitt stora genombrott med en utställning av hennes mattor - just på Liljevalchs i Stockholm, 1934.

Programledare: Anneli Dufva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".