muren som föll

Kino - Mönsterbrytare och murbräckare

P1 fredag 16 oktober kl 18.15 och 18/10 kl 16.03 

Nu närmar sig 20-årsjubileumet för Berlinmurens fall. Därför passar Kino på att sätta fokus på filmen från landet som inte längre finns, DDR.

Claus Löser är dokumentärfilmare, filmrecensent och filmvetare och berättar om det hårda kulturella klimatet för filmarna i diktaturens Östtyskland.

När Cissi Elwin tog över som VD för Svenska filminstitutet var en av hennes målsättningar att svensk film skulle bli så framgångsrik att den då så hyllade danska filmindustrin skulle bli avundsjuka på oss. Nu är vi nästan där. På filmfestivalen CPH:DOX planerar man ett seminarium om den svenska vågen, och har hyrt in en hel jury med svenskar som ska betygsätta filmerna på festivalen.

Hur gör man det som ingen vill ta i med tång tillgängligt och till och med underhållande? I veckan drog UR:s nya serie "Hemlös" igång, ett program om hur man ska utrota hemlösheten med det udda paret komikern Nour el Refai och den hemlösa Helene Westerlund som programledare. I veckans Kino möter vi hjärnorna bakom serien, Ulf Akermo och Anders Balsam Hellström, som berättar om hur man gör samhällsjournalistik på ett annorlunda sätt. 

Programledare: Roger Wilson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".