1 av 3
2 av 3
Thomas Mann
3 av 3
L M Montgomery

Biblioteket - Anne med ambitioner och Buddenbrooks förhållande till döden

P1 måndag 19 oktober kl 14.03 och 20/10 kl 18.15 

Jag drog ut på korståg, jag skulle bevisa att Montgomery var en stor författare och jag skulle ge upprättelse åt de miljontals flickor som fick höra att de läste usel litteratur! Det säger litteraturforskaren Gabriella Åhmansson som nyligen arrangerade en internationell konferens om Anne på Grönkulla som i år firar 100-årsjubileum i Sverige.

Åsa Warnquist som var den andra konferensarrangören har precis kommit ut med boken Besläktade själar, en antologi där hon samlat in personliga vittnesmål från läsare i olika åldrar - från tonår till 80 +  - om Anne på Grönkullas betydelse för den egna utvecklingen. 

Till konferensen i Uppsala kom litteraturforskare från hela världen. Bibliotekets Mia Gerdin var på plats och vet nu att Anne på Grönkulla må fylla 100 år i Sverige, men till Kina kom hon först på 80-talet. Där kan man ännu inte tala om ett segertåg, vilket man däremot kan göra i Japan där Annes skapare L M Montgomery blivit en litterär ikon.

Thomas Mann  Biblioteket rymmer även Bokcirkeln där författarna Jonas Karlsson, Helena Henschen och Göran Greider tillsammans med Marie Lundström fortsätter diskutera Thomas Manns roman från 1901: Buddenbrooks.  Den här gången lägger de sig på sidan 533 och snöar in på Döden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".