Snittet - Tyskland efter muren och HBT-temats allmänna status

P1 onsdag 4 november kl 14.03 och 5/11 kl 18.15
Hör:

En av Tysklands mest efterfrågade konstnärer Thomas Demand är just nu aktuell med en utställning på Neue Nationalgalerie i Berlin om tysk samtidshistoria under de senaste 60 åren. Yvonne Ihmels har träffat honom och den tyske pressfotografen Harald Schmitt som arbetar på veckotidningen Stern. Under många år var han stationerad i Östtyskland och kunde följa Hoenecker på nära håll. Hur förändrat är Europa egentligen efter murens fall?

HBT-temats allmäna status

Dessutom handlar Snittet den här veckan om HBT-temats allmänna status på teatern och i debatten. På andra sidan spegeln, heter en helt nyskriven pjäs som nu går att se på Dramalabbet i Stockholm. Föreställningen rör sig kring den aktuella frågan om icke-heterosexuellas situation i Litauen. Den 1 mars nästa år träder nämligen en ny lag i kraft i Litauen - en lag som förbjuder positiv information om homo-, bi- och transpersoner.

Anneli Dufva tog sig till Dramalabbet, inför premiären, för att höra mer om hur de förhåller sig till sitt HBT-tema. Dessutom sökte hon upp författaren och journalisten Johan Hilton, vars reportagebok om hatbrott mot homosexuella män, No tears for queers, dramatiserats och just nu spelas på Riksteatern.

Programledare: Karsten Thurfjell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista