Tesoro

Kulturnytt Special: Atalante för den fria kulturen

P1 fredag 25 december kl 9.03 och 5/1 kl 18.00

- Det värsta är när det kommer nio personer till en konsert av världsklass, bara för att det är okänt och kanske helt nytt, säger Niklas Rydén som är en av två konstnärliga ledare för den fria kulturscenen Atalante i Göteborg. 

Unga Atalante hette scenen då den startade i en ombyggd biograf 1987, ”unga” för att markera att det var de nya konstnärliga uttrycken man ville visa.  Tanken var att modern dans skulle möta andra konstformer som bildkonst, film, video, opera, dikt och musik och den grundtanken finns kvar ännu efter 22 års verksamhet. Eva Ingemarsson som är dansare och koreograf har varit med sedan starten, hon håller på att fullborda en danstrilogi, Tesoro 1 - 3, där tre halvt transparanta kuber utgör hela scenografin.

Atalante har med åren kommit att bli ett vattenhål för dem som gillar att uppleva kultur som finns bortom den breda autostradan, sådan kultur som borrar lite djupare och kanske drabbar lite hårdare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista