Kulturradion: Europeiska spår del 5 - Finns Europa, eller bör man känna igen en europé?

P1 fredag 30 april kl 18.15, repris 2/5 kl 16.03

När vi säger ”europé”, varför tänker vi så ofta på centraleuropéer? Inte irländare eller greker. Är det verkligen bara det geografiska läget som avgör? Eller är det efterkrigspolitiken som gjort att just centraleuropéer tvingats formulera sig kring vad det innebär att vara europé utifrån ett saknadens perspektiv?

En europeisk erfarenhet - vad är det? Har den spelat ut sin roll? Vad innebär denna fixering vid det europeiska för svenskar med utomeuropeiska rötter? Hur känner man igen en europé? Finns det någon europeisk kultur att slå vakt om? Varför?

Är vi svenskar så lite intresserade av Europa på grund av, eller tack vare, vår långa neutralitet? Eller handlar det om en nationalistiskt färgad självgodhet?

Gunnar Bolin diskuterar med gästerna Anders Bodegård, översättare, Thomas Böhm, psykoanalytiker, Sigrid Kahle, författare och Melanie Mederlind, teaterregissör, i studion.

Producent: Anneli Dufva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".