Den skotska slagverksvirtuosen Evelyn Glennie. Foto: James Wilson/Evelyn Glennie

Kulturradions älsklingar - Evelyn Glennie

P1 torsdag 25 december kl 14.03

I snart tjugofem år har den skotska slagverksvirtuosen Evelyn Glennie överraskat publiken med sitt spel. Som världens första soloslagverkare på heltid inom den klassiska musiken har hon ständigt överraskat sina åhörare och medmusiker. Hon har beställt mer än 160 nya verk för soloslagverk, gett ut 25 cd-skivor, hon komponerar för film och tv och hon ger ett hundratal konserter runt om i världen varje år. Kerstin Berggren träffade Evelyn Glennie i Umeå i samband med MADE -festivalen förra året och i Kulturradion berättar Evelyn Glennie om hur musiken för henne är ett språk och ett sätt att kommunicera med omvärlden, men att hon fått kämpa extremt hårt för att nå den här framgången. Från 2009.

Programmet avslutas med klassikern där Louise Epstein och Nina Fex  läser några korta passager ur J W von Goethes roman "Valfrändskap" från 1809.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".