Skylt från Arizona. Foto: Claes Andreasson

Kosmo - Mexikanska gränsen – knark, kultur, död och drömmar

P1 lördag 27 november kl 16.03 och 29/11 kl 18.15

Gränsen mellan USA och Mexiko beskrivs ibland som ett öppet sår där tredje världens dröm om ett bättre liv ofta slutar med död i öknen. Efter delstatens Arizonas kontroversiella lagförslag, som bland annat innebar att man var tvungen att alltid bära med sig handlingar som bevisade att man befann sig lagligt i landet, lät debatten inte vänta på sig. I förra månaden hade en ny pjäs Detained in the Desert premiär. Det är en föreställning som inspirerats av händelserna i bland annat Arizona. Claes Andreasson har bland andra mött manusförfattaren bakom pjäsen Josefina Lopez och aktivister som jobbar för att minska dödsfallen i Arizonas öken.

Sveriges Radios Latinamerikas korrespondent Lars Palmgren läst Roberto Bolaños bok 2666, en bok som han beskriver som ett fullkomligt hisnande, ständigt överraskande, framforsande äventyr som vare sig har rumsliga eller tidsliga gränser.

Roger Wilson har också mött den mexikanske skådespelaren och regissören Diego Luna i ett samtal om mexikansk films ställning idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista