Kulturradions sommarsatsningar i P1

Under perioden 14/6-8/8 tar Kulturradions vanliga program sommarlov – och ersätts av olika specialserier. Det här kan ni alltså höra, vardagar kl. 18. 15 v. 25-32, i stället för Vågen, Biblioteket, Bildrutan, Reporter och Kulturfredag:

Måndagar : Den kritiska punkten

En av de mest omdiskuterade frågorna i medierna under våren har varit kritiken. Hur elak får till exempel en teaterkritiker vara? Och hur ilsket får en regissör – och tillika teaterchef – då svara? Är problemet mer allmänt att kritikerna är för osakliga och okunniga, eller snarare att de är för snälla? Och vad ska man överhuvudtaget med kritik till nuförtiden?
För att fördjupa frågorna, och ge vissa svar, sänder Sveriges Radios kulturredaktion på måndagar åtta program om kritik och kritiker i repris.
Först ut är fyra program om det kritiska läget inom teater, konst, litteratur och film. Därefter följer fyra porträtt av inflytelserika kritiker från förr och nu: filmkritikerna Kenneth Tynan och Lionel Trilling från England respektive USA, samt litteraturkritikerna Bengt Holmqvist och Angelo Rinaldi från Frankrike.

Tisdagar: Älsklingar

Ända sedan romanens barndom någon gång på 1700-talet har moralens väktare oroat sig över litteraturens förmåga att väcka passioner, få läsaren att glömma tid och rum för en fantasivärld. I åtta nygjorda program kommer den här mångsidiga kärleken mellan läsare och författare att bubbla upp till ytan – men det är aldrig okomplicerat att älska en fiktion. Älsklingarna visar sig vara allt från Goethe och Baudelaire till Inger och Lasse Sandberg.

Onsdagar: 4 x Arvidsson, 4 x Wikars

Två av Kulturradions mest profilerade och egensinniga producenter är Mats Arvidsson och Katarina Wikars. Under sommaren kommer de att presenteras i helfigur: först fyra program av konstkritikern och resenären Mats Arvidsson, sedan fyra av sökaren och klippkonstnären Katarina Wikars.

Torsdagar: Sex kvinnor + brittisk teater

Kulturradions porträttserie under sommaren har rubriken ”Sex kvinnor”. Där sänds helt enkelt sex stycken önskerepriser kring riktigt intressanta konstnärskap av mycket skilda slag. Urvalet spänner från 1940-talets skandalförfattare Birgit Tengroth, via konstnären Louise Bourgeois – fyllda 90 men fortfarande i full fart – till Sveriges Radios senaste romanpristagare: Christine Falkenland.
Men sommartorsdagarna inleds med två nygjorda program om den brittiska teaterscenen, som är under stark förändring – och som traditionellt har haft stort inflytande på svensk teater och dess publik.

Fredagar: Excess. Om mat och opera

Sommarfredagarna i Kulturradion vigs åt livets goda, åt guld, glans och stekflott.

Först sänds fyra nymixade program under rubriken ”Ätbart” av Gunnar Bolin och Karsten Thurfjell. Där letar de matrester i kulturredaktionens kylskåp: smälter ost i Schweiz, river rödbetor i Gdansk och försöker undvika att tala om knödel.
Därefter sänds fyra program – tre nygjorda och en repris – kring några av världens mest omsusade operahus. Operakonsten står nu starkare än kanske någonsin, vilket inte minst märks på själva byggnaderna: gamla hus renoveras under åratal, nya hus byggs för hundratals miljoner. Kerstin Berggren har flackat mellan klassiska Drottningholmsteatern och nyrenoverade La Fenice i Venedig för att ta reda på varför just operahus har en så stark laddning.

Kulturnytts sommarserie: Hierarki

Kulturnytt sänder under v. 25-32 på vardagar 7.46 och 8.40, med repris kl 18.05.
Bland sommarsatsningarna finns en serie på temat ”Hierarki”, där bland annat Lo Kauppi, Suzanne Osten och Aase Berg medverkar. Den börjar att sändas i v. 27, det vill säga efter midsommar.

Radioföljetongen i sommar: Nässlorna blomma

För att uppmärksamma 100-årsminnet av Harry Martinson, sänder Radioföljetongen under sommaren en nyinspelning av Martinsons roman Nässlorna blomma. Uppläsare är Christian Fiedler och producent är Anna Lena Ringarp vid SR Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".