1 av 2
Foto: Louise Epstein
2 av 2
Inger och Lasse Sandberg

Kulturradion: Älsklingar

Tisdagar kl. 18.15 v. 25-32 2004

Ända sedan romanens barndom någon gång på 1700-talet har moralens väktare oroat sig över litteraturens förmåga att väcka passioner, få läsaren att glömma tid och rum för en fantasivärld. I åtta nygjorda program kommer den här mångsidiga kärleken mellan läsare och författare att bubbla upp till ytan – men det är aldrig okomplicerat att älska en fiktion. Älsklingarna visar sig vara allt från Goethe och Baudelaire till Inger och Lasse Sandberg.

15/6 Maarja Talgre om Charles Baudelaire

Baudelaire var en passionerad och självförbrännande människa som dog utfattig och bitter. Idag kallas han den lyriska modernismens fader och hans diktsamling Det ondas blommor från 1857 anses epokgörande. Baudelaire fälldes för hädelse och osedlighet i sin diktning. Han använde droger och levde i ett stormigt kärleksförhållande med en skön, svarthårig skådespelerska. Var han ett geni eller inte?

Hör Staffan Göthe läsa hans dikter och döm själva!

22/6 Jörgen Gassilewski om J W Goethes Väst- Östlig Divan

Nyligen kom Goethes diktsamling Väst-Östlig divan ut i sin helhet på svenska. Jörgen Gassilewski har l äst boken och talar med Synnöve Clason om metamorfoser, brända fjärilsvingar och salig längtan på Fjärilshuset i Hagaparken.

29/6 Monica Malmström om Isabell Eberhardt

Författaren och journalisten Isabelle Eberhardt(1877-1904) konverterade till islam. Iförd arabiska manskläder levde hon bland nomader i den algeriska öknen, där hennes äventyrliga och kringirrande liv slutade med en drunkningsolycka. Hon efterlämnade dagböcker,artiklar och brev, som dock inte finns översatta till svenska. Ett urval av hennes noveller liksom några av hennes mer dokumentära texter finnsöversatta till svenska i böckerna ”Berättelser från Maghreb” och ”Södra Oran”.

6/7 Louise Epstein om Inger och Lasse Sandberg

I mer än femtio år har Inger och Lasse Sandberg gjort böcker tillsammans. Karaktärerna är så många att de kan fylla ett förortstorg. En del lider av att benen är för smala, andra är dåliga på att spöka. Det finns också en prinsessa som spelar på tombuteljer och drömmer om att få en hund i julklapp. Allihop klarar sig utan att det blir jolmigt och tårtan som lilla Anna bakar till sin mamma är godare än Prousts madeleinekakor uppblötta i lindblomsté.

13/7 Maria Edström om Sjöwall-Walöö

Kommissarie Beck och tiden som försvann - Maria Edström har återigen läst om Maj Sjöwalls och Per Wahlöös tio ”romaner om ett brott” från 1965 - 1975.

20/7 Yvonne Ihmels om Christa Wolf och Birgitte Reimann

Christa Wolf och Birgitte Reimann var båda unga på sextio och sjuttiotalen i DDR. Var och en på sitt sätt försökte de forma det nya landet. En utopi som aldrig blev verklighet. De jämfördes ofta med varadra, men Reimann visste, enligt DDR:s kulturminister på den tiden, ”hur en karl luktade”.

Innan hennes storverk Franziska Linkerhand hann komma i tryck, den betraktas idag som en klassiker, dog Brigitte Reimann i cancer endast 39 år gammal.

27/7 Thomas Lunderqvist om Boris Vian.

När Colin och Chloé tar en nyförälskad promenad är det inte SOM OM ett rosa moln sänker sig över dem och luktar socker och kanel, utan det inträffar verkligen. Thomas Lunderquist har inte upphört att fascineras.

3/8 Ulla Strängberg om Margaret Drabble

Margaret Drabble är författaren sin skrivit om kvinnors relationer och om det kvinnliga uppbrottet sen debuten 1963. Ulla Strängberg träffade henne hemma i radhuset i Kensington, granne med, som hon själv uttrycker det, slummen, dä r hon placerat sin senaste romanfigur; Candida i ”Sju systrar.”

Att följa Margaret Drabbles författarskap är som att slå följe med henne själv genom olika faser i hennes liv - från skilsmässan, tiden som ensamstående mamma fram till pensioneringen där den kvinnliga vänskapen blir ett sammanhållande kitt när livet plötsligt blir ändligt och döden lurar i kulisserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista