1 av 2
Katarina Wikars
2 av 2
Mats Arvidsson (Foto: SR Bild)

Kulturradion: 4 x Mats Arvidsson och 4 x Katarina Wikars

Onsdagar kl. 18. 15 v. 25-32 2004.

Två av Kulturradions mest profilerade och egensinniga producenter är Mats Arvidsson och Katarina Wikars. Under sommaren kommer de att presenteras i helfigur: först fyra program av konstkritikern och resenären Mats Arvidsson, sedan fyra av sökaren och klippkonstnären Katarina Wikars.

Mats Arvidsson

16/6 Ett torn av drömmar

Ett program om Vladimir Tatlin och en tid då allt var möjligt. Från 1994.

23/6 Kristallen i öknen

Mats Arvidsson ser en väldigt blåsig sorts konst av Walter de Marias, The Lightning Field, 400 åskledare i en öken i New Mexico. Från 1994.

30/6 Höger om!

Den 3 september 1967, gick Sverige över till högertrafik. Mats Arvidsson minns sin svenska modell: Höger om, svenska folk, alla på en gång! Från 1994.

7/7 Cute is not enough

Ett program om prins Charles idealsamhälle, Poundbury i Dorset.


Katarina Wikars

I sommar sänder Kulturredaktionen fyra program av Katarina Wikars. Hon är producent på Kulturredaktionen, men har också skrivit för P3-teatern, gjort dokumentärer och lite tv. Hon gick ut Dramatiska institutets radiolinje 1994, bor i en lägenhet som ser ut som ett sanatorium och vill göra program om det som man inte först lägger märke till, om det som skräpar i hörnen eller som redan sagts för många gånger. 2001 fick hon Författarförbundets radiopris.

14/7 De lyhörda och de dåligt isolerade

Lyhörda människor sägs lyssna bättre än andra, humma inkännande. Men lyhörda hus? De släpper igenom allt, läcker ljud. Katarina Wikars undersöker om de gamla hyresgästernas röster har fastnat i rispor i parketten.  Konstnären Dan Wolgers berättar om när han skulle flytta en blå frys som stod snett i ett vardagsrum. Författaren Magnus Florin talar om radiorösterna som för en kort stund slog sig ner i en kropp. Och systrarna Larsson på loftgången lyssnar på grannarna och förklarar hur man blir en bättre isolerad människa. Och dessutom en mikrofon som letar ljud för egen hand. Ett program av Katarina Wikars. Från 2002.

21/7 240 genom Järna

”En träklubba i skallen och en spark i magen på myndigheterna”. Det var vad författaren och filmaren Lars Görling ville att hans roman 491 skulle vara. Den sålde i nära 200.000 exemplar och Vilgot Sjömans filmatisering blev först totalförbjuden. Görling förtärdes av en nervös drift, att skriva de bästa böckerna, göra de bästa filmerna, åka fortast, orka med allt. Så har det sagts om honom. 1966 dog han, trettiofem år gammal. Bilden av den gängliga mannen i solglasögon som kör Ferrari i 240 km/h på Södertäljevägen börjar blekna bort. Katarina Wikars vill aktivera minnet tillsammans med bland andra Birgitta Stenberg, Sven Bertil Taube och Ingrid Görling. För visst behöver vi fortfarande Lars Görling. För ilskan. Ärendet. Och kylan. Från 2001.

28/7 Helldén och husen han ritade i Hökarängen

Sveriges första gågata ligger i Hökarängen och är signerad arkitekten David Helldén. Han gick sedan vidare till större projekt - Hötorgscity, Sergels torg och de blå glashusen i Frescati. Hökarängens centrum är idag omsorgsfullt renoverat, men räcker det med tidstypiska neonskyltar för att överleva? Och vad ska hända med centraltvättstugan på Cigarrvägen? Vem kissade i skulpturen Ägget? Katarina Wikars vandrar runt med arkitekturhistorikern Martin Rörby, besöker ett kollektiv på Tobaksvägen och gör utflykter i tid och rum till nödbostäder och matbutiken Bomben. Från 2003.

4/8 Medan repriserna pågår – ett program om det som kommer tillbaka

”Det är endast det nya man blir trött på,” skrev filosofen Sören Kierkegaard. Liz Taylor och Richard Burton gifte sig flera gånger med varandra. Så bäst är det kanske att resa på semester till samma plats varje år, vårda upprepningarna, restmaten och de upptrampade transportsträckorna. Att lära sig ta itu med sin egen tråkighet istället för att förvänta sig att medierna eller upplevelseindustrin ska hjälpa en ur knipan. Katarina Wikars har gjort ett collageprogram om det som alltid kommer tillbaka till oss – repriserna. I programmet hörs bl a. författaren Merete Mazzarella och den norske filosofen Lars Fr. H Svendsen som skrivit boken ”Långtråkighetens filosofi”. Från 2003.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista