Kulturradion: Brittisk teater + Sex kvinnor

Torsdagar kl. 18. 15 v. 25-32 2004.

Kulturradions porträttserie under sommaren har rubriken ”Sex kvinnor”. Där sänds helt enkelt sex stycken önskerepriser kring riktigt intressanta konstnärskap av mycket skilda slag. Urvalet spänner från 1940-talets skandalförfattare Birgit Tengroth, via konstnären Louise Bourgeois – fyllda 90 men fortfarande i full fart – till Sveriges Radios senaste romanpristagare: Christine Falkenland.
Men sommartorsdagarna inleds med två nygjorda program om den brittiska teaterscenen, som är under stark förändring – och som traditionellt har haft stort inflytande på svensk teater och dess publik.

Brittisk Teater

17/6 Brittisk teater 1 - Kevin Spacey tacklar teaterspöken (av Kerstin Berggren)

Många har sett honom på bio i American Beauty, LA Confidential och De misstänkta – den amerikanske skådespelaren Kevin Spacey. Men han är mer än en filmstjärna. Nu kan han också titulera sig teaterdirektör, sedan en tid är nämligen Kevin Spacey konstnärlig ledare för Old Vic Theatre i London, en anrik institution som nu får nytt friskt blod.
Vad Kevin Spacey tänker bjuda publiken på nästa spelår får ni veta i Kulturradion i dag. Kerstin Berggren berättar också om framgångarna för National Theatre där man i fjol noterade en formidabel succé med Jerry Springer – the Opera och den starka föreställningen The Permanent Way som handlar om den engelska järnvägens förfall.

24/6 Brittisk teater 2  - Musikalgrytan kokar i förorten (av Kerstin Berggren)

I Londons West End spelas de stora musikalerna, glitter, neon och kända stjärnor förgyller kvällarna, men det finns motpoler. Om West End står för glamouren är det rejälare tag i East End. På Theatre Royal i Stratford East har man lanserat en föreställning som blivit en stor succé. ”The Big Life” är en mustig berättelse om immigranter från Västindien som kom till England på 50-talet för att försöka skapa sig ett bättre liv. Pjäsen är en variant av Shakespeares ”Kärt besvär förgäves”, men det är inte Shakespeares vers som är melodin den här gången utan skamusiken.
Kerstin Berggren har besökt Theatre Royal i Stratford East och pratat med regissör, skådespelare och teaterns konstnärlige ledare Philip Hedley som under många år förvaltat den engelska teaterlegenden Joan Littlewoods arv. Philip Hedley berättar om teaterns betydelse i den del av London som har flest svarta och asiatiska invånare. En av många som startat sin karriär i Theatre Royals ungdomsverksamhet är Clint Dyer som regisserat musikalsuccén ”The Big Life”.


Sex kvinnor

1/7 Sex kvinnor: Birgit Tengroth (av Katarina Wikars)

Sex kvinnor är rubriken på Kulturradions porträttserie denna sommar. Först ut är Birgit Tengroth.  Katarina Wikars bläddrar sig bakåt bland filmstjärnor, förbrukad erotik och becksvarta veckojournaler och återupptäcker en äppelkindad skådespelerska som aldrig kom till Hollywood och en kedjerökande författare som skoningslöst lämnade ut alla, men ändå mest sig själv.Birgit Tengroth fick ofta spela den kärnsunda, högbröstade oskulden i trettiotalsmelodramerna, men 1948 debuterade hon med novellsamlingen Törst och gjorde skandal.Medverkar i programmet gör b la krönikören Marianne Zetterström och Gustav von Platen, f d chefredaktör på Svenska Dagbladet.

8/7 Sex kvinnor: Sarah Kane (av Tomas Jansson)

Äntligen har den unga brittiska dramatikern Sarah Kanes omtumlande pjäser börjat dyka upp på svenska scener, bland annat har hennes Psykos 4.48 spelats på Dramaten. Om en ung kvinnas tankar stax före hennes självmord - det kunde vara Sarah Kanes eget liv och död. Hennes första pjäs Crave fick brittiska journalister att ropa på censur: för mycket våld, för brutalt, för oanständigt, för provocerande.
Sarah Kane ogillade journalister, hon kände sig utnyttjad och kände till mediaspelet eftersom hennes far var kvällstidningsjournalist. Den finlandssvenska radions
Tomas Jansson träffade henne i Berlin och kring detta möte spinner han sin radiodokumentär Sluta viska, skrik! Den tävlade i Prix Italia hösten 2001.

15/7 Sex kvinnor: Christine Falkenland (av Roger Wilson)

Tro, begär, lustar och tvång. Christine Falkenlands böcker utforskar människors allra mest dunkla drifter. Det handlar om ensamhet, erotisk förvirring och jakt efter bekräftelse. Hon fick Sveriges Radios romanpris i år för sin roman Öde, som till  stora delar utspelar sig på en psykoanalytikers divan, där huvudpersonen Siri konfronteras med sitt förflutna.  Roger Wilson tecknar ett porträtt av Christine Falkenland och hennes författarskap. Från 2002. 

22/7 Sex kvinnor: Louise Bourgeois (av Cecilia Blomberg)

Louise Bourgeois är konstnären som fick sitt publika genombrott sent i livet. 71 år gammal hade hon en stor retrospektiv utställning på Museum of Modern Art i New York och sen dess har det rullat på.
Nu är Louise Bourgeois över nittio och är fortfarande ytterst aktiv. Följ med Cecilia Blomberg när hon besöker Louise Bourgeois i hemmet på Manhattan i New York, och träffa en konstnär som har gjort skapandet till en överlevnadsstrategi. Konsten som ett sätt att försöka förstå och reparera en trasig barndom. Från 1998.
Efter programmet om Bourgeois kommer ett kort program om Uma Thurman. Om sjöblå glosögon, svettigt ylle och hopplös kärlek. Vad gör hon med oss, Uma filmstjärna, frågar sig Jenny Teleman. Från 2003.

29/7 Sex kvinnor: Kathy Acker (av Gustav Asplund)

Kultförfattaren Kathy Ackers första bok blev bannlyst i Tyskland. Hon har retat gallfeber på puritaner och radikalfeminister med sina råa skildringar av hur det är att som ung kvinna hitta sin väg i ett våldsamt samhälle. Men samtidigt finns ett hopp om kärlek och ett språk, jaglöst och tabusprängande. I ett postumt porträtt funderar Gustav Asplund kring Don Quijote och punk och kring vad som finns kvar när allt har berövats sin mening. Från 2002.

5/8 Sex kvinnor: Marie Lundquist (av Magnus Jacobsson)

Marie Lundquist debuterade som lyriker 1992 och har gett ut sex diktsamlingar och skrivit dramatik. Hennes texter, hon kallar dem ibland berättelser gränsar ofta till prosalyrik. Magnus Jacobsson träffade henne i samband med att hon fick Radions lyrikpris 2002.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista