Kulturradion: Excess. Om mat och opera

Fredagar kl 18.15, repris söndagar kl 16.03 v. 25-32 2004.

Sommarfredagarna i Kulturradion vigs åt livets goda, åt guld, glans och stekflott.
Först sänds fyra nymixade program under rubriken ”Ätbart” av Gunnar Bolin och Karsten Thurfjell. Där letar de matrester i kulturredaktionens kylskåp: smälter ost i Schweiz, river rödbetor i Gdansk och försöker undvika att tala om knödel.

Därefter sänds fyra program – tre nygjorda och en repris – kring några av världens mest omsusade operahus. Operakonsten står nu starkare än kanske någonsin, vilket inte minst märks på själva byggnaderna: gamla hus renoveras under åratal, nya hus byggs för hundratals miljoner. Kerstin Berggren har flackat mellan klassiska Drottningholmsteatern och nyrenoverade La Fenice i Venedig för att ta reda på varför just operahus har en så stark laddning.

Ätbart

I Ätbart rotar Karsten Thurfjell och Gunnar Bolin bland sina gemensamma minnen på jakt efter något att tugga på. Fredagen den 18 juni och den 2 juli får lyssnarna följa med till bords på polska soppbarer, schweiziska fonduesylter och på ålagille i Gdansk. Thurfjell och Bolin bjuder på smakprov från deras vintriga resor på jakt efter den sanna smaken. Varför är popcornen i Potsdam så goda och vad kommer det sig att Triestes köttbarer doftar timjan?
På midsommarafton är temat ”Sju sorters sill”, följ med på en resa till en ö utan namn där Gunnar Bolin och Karsten Thurfjell rör sig i strandkanten mellan dröm och vakenhet. Här får ni också höra historien om hur Elvis Presley firade midsommar starkt influerad av Harry Martinsson.
Seriens sista program sänds den 9 juli och heter ”Spionen som hade fullt i kylskåpet”, Karsten Thurfjell berättar häpnadsväckande historier från sin tid som krogsybarit och mästerspion. 

18/6

25/6

2/7  

9/7  


Världens Opera


16/7
Världens opera: Drottningholm (av Kerstin Berggren)

”En svensk pärla - Drottningholmsteatern”.  Det första av fyra program av Kerstin Berggren  kring några av världens mest omsusade operahus.  Först ut är Drottningholms Slottsteater, som är världens enda bevarade 1700-tals opera där man fortfarande använder hela det gamla maskineriet. Under kommande fredagar får lyssnarna följa med till Teatro Real i Madrid, Den Anden Opera i Köpen hamn och La Fenice i Venedig. 

23/7 Världens opera: Madrid (av Kerstin Berggren)

”Fågel Fenix, trollkarlen och Placido Domingo”. Det andra av fyra program av Kerstin Berggren kring några av världens mest omsusade operahus. Idag får lyssnarna följa med på en spännande vandring i ett operahus med 14 våningar ovan jord och åtta våningar under markytan. Madrids store son Placido Domingo är också på plats och berättar om sitt förhållande till huset. Under kommande fredagar får lyssnarna följa med till Den Anden Opera i Köpenhamn och La Fenice i Venedig.

30/7 Världens opera: Köpenhamn (av Kerstin Berggren)

”I sing the body electric” – ett äventyr på Den Anden Opera i Köpenhamn”. Det tredje av fyra program av Kerstin Berggren kring några av världens mest omsusade operahus. Idag får lyssnarna följa med till experimentscenen Den Anden Opera i Köpenhamn, där den svenske chefen Jonas Forssell har många spännande experiment på gång. Nästa fredag besöker Kerstin Berggren Venedig och det återuppbyggda teaterhuset La Fenice.

6/8 Världens opera: Venedig. (av Kerstin Berggren)

”Venedig – eld, vatten och guld”. Det  fjärde av fyra program av Kerstin Berggren kring några av världens mest omsusade operahus. Idag får lyssnarna följa med till det återuppståndna operahuset La Fenice i Venedig. I vintras återinvigdes La Fenice med en rad konserter. Kerstin Berggren var där och såg inte bara ett nygammalt operahus utan också tecken på en ny framtidstro i Venedig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista